« کسب دانش و عمل به آن | بخشی از دعای ششم صحیفه سجادیه امام سجاد(ع)به مناسبت شهادت ایشان در ماه محرم » |
)
در مورد پوشیدن لباس سیاه روایت معتبری داریم
پوشیدن لباس سیاه در ماه محرم ،ایام شهادت ائمه،اقوام واشنایان صحیح است ایا دراین مورد از ائمه روایتی داریم نظر مراجع عظام تقلید در این باره چیست؟
با سلام و آرزوی قبولی طاعات و عبادات شما و سپاس از ارتباط تان با مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی :
پوشیدن لباس سیاه به طور کلی مکروه نیست. موارد استثنا دارد. پوشیدن پیراهن و لباس مشکی در عزاداری چون از مصادیق تعظیم شعائر است، واجد رجحان شرعی است و اشکال ندارد.(1) و لباس سیاه خوب است از اول محرم تا روز دوازدهم پوشیده شود. (2)
این یک سنت و رسم قدیمی است. گزارشهای مستند بیانگر این حقیقت است که پیامبر اسلام(ص) و ائمه اطهار(ع) نیز مهر تأیید بر این سنت و رسم طبیعی گذاشته، در عمل، در عزای عزیزان خویش سیاه پوشیدهاند.(3)
شواهد تاریخی و ادبی، نشان میدهد که رنگ سیاه از دیر باز در میان بسیاری از ملل و اقوام نشان عزا و اندوه بوده است و این امر اختصاص به ایران یا دوران اسلام نداشته است؛ بلکه اعراب پیش از اسلام، ایرانیان و یونانیان باستان نیز به رسم عزا، جامه سیاه یا کبود میپوشیدهاند.(4)
به روایت ابنابیالحدید در شرح نهجالبلاغه، امام حسن(ع) در سوگ امیرمؤمنان علی(ع)، جامههای سیاه بر تن کرد و با همین جامه به میان مردم آمد و برای آنان خطبه خواند.(5)
بنابر حدیثی که اکثر محدثان آن را نقل کردهاند، امام باقر(ع) فرمودند: زنان بنیهاشم در سوگ ابا عبد الله(ع) جامه سیاه بر تن کردند: «لما قتل الحسین بن علی(ع) لبس نساء بنیهاشم السواد و المسوح و کن لاتشتکین من حر و لابرد و کان علی بن الحسین(ع) یعمل لهن الطعام للمأتم؛(6) زمانی که امام حسین بن علی(ع) به شهادت رسید، زنان بنیهاشم لباسهای سیاه و جامههای خشن مویین پوشیدند و از گرما و سرما شکایت نمیکردند. [پدرم] علی بن الحسین به علت [اشتغال آنان به] مراسم عزاداری، برایشان غذا درست میکرد.»
شیخ جواد تبریزی می فرماید: توسل به امام حسین و گریه برای او دلیل برا حقانیت شیعه است. لذا سفارش شده است که برای او گریه کنید و در ایام مصیبتش شعار حزن را اقامه نمائید چون ملائکه بر او گریه می کنند و پوشیدن لباس سیاه در ایام شهادت امام حسین و اهل بیت خصوصا در ماه محرم و صفر مورد عنایت جدی است و امر به احیاء و محافظت از آن شده است. ( 7)
پی نوشت:
1. جامع المسائل، فاضل لنکرانی، ج1، س 2170و 2171.
2. احکام بانوان، مکارم شیرازی ناصر، سوال 995.
3. شرح نهجالبلاغه، ابن ابیالحدید، مکتبه مرعشی نجفی، سال 1378ش، چاپ اول، ج 16، ص 22.
4. تمدن اسلامی در قرن چهارم هجری، ج 2، ص 127.
5. شرح نهجالبلاغه،ابن ابیالحدید، مکتبه مرعشی نجفی،سال 1378ش، چاپ اول، ج 16، ص 22.
6. بحارالانوار، علامه مجلسی،ناشر: اسلامیه، مکان چاپ تهران، سال چاپ مختلف، نوبت چاپ مکرر، ج 45، ص 188.
7. رسالة فی لبس السواد - الأنوار الإلهیة، تبریزى شیخ جواد، دار الصدیقة الشهیدة (س)، قم، اول، 1425 ه ق، ص 69: …و لبس السواد فی أیام استشهاده و فی وفیات الأئمة (علیهم السّلام) و بالخصوص فی شهری محرم و صفر، فأحیوا هذا الأمر و حافظوا علیه.
فرم در حال بارگذاری ...